Gepubliceerd op 1 juni 2021

Plannen zandwinput Skûlenboarch

Plannen zandwinput Skûlenboarch

Ongetwijfeld heeft u in de media al iets vernomen over de plannen van de zandwinput bij Skûlenboarch. Deze plannen worden nu steeds concreter. Mocht het zover komen om de zandwinput bij Skûlenboarch te bedekken met drijvende zonnepanelen, dan doet Drogeham hier ook aan mee. Er vinden momenteel met de 4 omliggende dorpen: Kootstertille, Jistrum, Eastermar, en Drogeham gesprekken plaats over het opzetten van een gezamenlijke energie coöperatie.

Het is bedoeld voor particulieren, maar ook verenigingen die in groepsverband energie willen produceren en misschien niet de mogelijkheid hebben om zelf zonnepanelen te (laten) installeren of daar niet voor kiezen, kunnen eraan meedoen. De overheid wil de lokale duurzame opwekking van elektriciteit stimuleren en geeft daarom een subsidie per opgewekte kWh aan de coöperatie. De bedoeling is dat er 22 hectare aan zonnepanelen worden geplaatst op de plas bij Skûlenboarch.

Als lid van de coöperatie krijgt u de stroom ook goedkoper geleverd en hoeft u zelf geen zonnepanelen op eigen dak te plaatsen of onderhouden. De winst die gemaakt wordt, wordt teruggegeven aan de regio (de vier dorpen) en wordt naar rato verdeeld. Een win-win want u helpt mee om Drogeham te verduurzamen en bespaart gelijktijdig op de energiekosten. En dat zonder eigen panelen en het gedoe wat daarbij komt kijken.

Het gedeelte wat uit de winst terugvloeit naar Drogeham willen we gaan inzetten/gebruiken om de leefbaarheid te vergroten. Denk hierbij aan het verenigingsleven of het sociaal cultureel werk in Drogeham.

Het hele plan is uitgebreider dan alleen de drijvende zonnepanelen. De randen zouden moeten worden ingericht als natuur- en recreatiegebied. Er komen vissteigers, een outdoor mtb parcours en een wandelroute.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het zonnepark.

Plaatselijk Belang Drogeham