Gepubliceerd op 15 januari 2020

Oproep vanuit de Plaatselijk Belangen in Achtkarspelen!

Red levens in jouw buurt en word burgerhulpverlener

Binnen onze gemeente zijn er nog niet voldoende (geregistreerde) burgerhulpverleners. Maar deze hebben we wel nodig! Daarom doen wij als Dorpsbelangen een oproep aan onze inwoners. In samenwerking met de gemeente bieden wij een cursus reanimeren aan. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wel vragen wij om je na afloop van de cursus aan te melden als burgerhulpverlener.

Elke seconde telt

Stel je eens voor dat iemand die jou lief is een hartstilstand krijgt. Hoe mooi is het dan als er mensen in de buurt zijn die kunnen helpen. Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat iemand in je omgeving onwel raakte of is het je zelf overkomen. Bij een hartstilstand telt elke minuut. De overlevingskans van een slachtoffer is het grootst als mensen binnen 6 minuten 112 bellen, starten met reanimeren en een AED aansluiten.

Wat houdt burgerhulpverlener in

Op het moment dat er een 112 melding binnenkomt over een hartstilstand verstuurt het HartslagNu oproepsysteem automatisch een melding naar de mobiele telefoon van de geregistreerde burgerhulpverleners in de buurt. Je krijgt een routebeschrijving naar het adres en het verzoek om te straten met reanimatie, of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Het oproepsysteem is vrijwillig en je verleent alleen hulp als je kunt en daartoe in staat bent.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus, of heb je vragen hierover? Je kunt contact opnemen met Jan van der Bij (coördinator Achtkarspelen Hartveilig) op telefoonnummer 0511-541838, of via mail jvdbij54@gmail.com. Kun je al reanimeren, maar ben je nog niet aangemeld als burgerhulpverlener, dan vragen we je dit alsnog te doen. Je kunt je aanmelden via www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener.