Terugblik logo fietstocht zaterdag 12 juni

Door: Jan en Grietje Posthumus

Leerzaam, maar ook een dag met veel wind, Logo fietstocht 12 juni 2021

Gelukkig was het ook op deze zaterdag droog, maar iets bewolkt weer.  De dagen hiervoor waren zonniger en nodigden iets meer uit om de fietsen van stal te halen.

MEYD (mei elkoar yn droegeham) had op deze dag, voor alle dorpsbewoners een fietstocht uitgestippeld, je kon zelf een keuze maken over de lengte, namelijk uit twee afstanden, 25 km en de iets langere route van 35 km. En er was bij deze tochten zelf een wedstrijdelement.

Bij onze aankomst bij de Doarpskeamer was het al druk, de eerste deelnemers waren al met de route begonnen. Binnen kreeg iedere deelnemer een papier, waarop de route met de nummers van de knooppunten en ook het formulier, van het wedstijd element van deze tocht. Hierop kon je de oplossingen schrijven van de Logo’s die onderweg op verschillende (knoop)punten waren opgehangen, en dit meestal aan een boom. Ook ontvingen we een tas met versnapering voor onderweg (koek (Snelle Jelle), flesje water en een appel).

De logo’s die we moesten herkennen en invullen waren velerlei, op papier gelukkig aangeven met een Aanwijzing/hint, zoals Muziek, Sociaalwerk, Telefoon, Sport, Bier, Kleding enzovoort. Maar het bleef lastig, b.v. als je het logo van een” Alfa Romeo” op een papier ziet staan en aan een boom, zie je er geen auto bij. De auto met het logo zie je immers als één geheel.

Vanuit de Doarpskeamer vertrokken we richting, KNP. 13, kruispunt De Eeterij, pal tegen de wind maar geen nood het was pas het begin en… we hadden zoals de meeste deelnemers ook nog onze fietsondersteuning. Via Kootstertille Alde dijk naar Buitenpost, voor de brug van de Buitenpostervaart linksaf, na het mooie tunneltje rechtsaf over het fietspad naar Lutkepost, oversteken en op naar de Dijkhuisterweg, en zoals je begrijpt alles goed aangegeven op papier en knooppunt bordjes, en onderweg de logo’s niet vergeten, herkennen en opschrijven.

Aan het einde van de Dijkhuisterweg passeerden we een groepje ons bekende dorpsgenoten, en ook deelnemers aan deze unieke fietstocht, samen verder. Over het bruggetje naar het fietspad, op naar Gerkesklooster, hier geen beschutting van de Wâlden maar ruim zicht over de pas gemaaide weilanden. Op naar KNP. 96 Stroobos waarna de routes niet meer gelijk waren. De kortere route ging richting Surhuizemer Mieden, de iets langere linksaf richting Lutjegast.

Geen nood met de soms stevige wind, via Dorp langs het kanaal met de wind in de rug naar Lutjegast, bij de zorgboerderij van Boyemaheerd, Stationsstraat rechtsaf via De Wieren op naar De Bombay. Onderweg in deze landelijke omgeving onder het bord, met een toeziend oog van Abel Tasman, genoten van onze meegegeven versnapering. Via de Doezumertocht en Peebos, Jiltdijksreed naar de Kaleweg, langs het Blotevoetenpad of in het Fries ’t Blôde Fuottenpaad. Jullie begrijpen het zeker al, we waren vanaf Stroobos echt al in Grunningen.

Gelukkig weer in de Friese Wâlden, nu richting Surhuizum, via Ophûs en fietspad It Langfal richting Drogeham. Na de oversteek van de straat en het fietsbruggetje over de Feansterfeart rechtsaf. Ook hier waren deelnemers druk aan het discussiëren bij de vele logo’s die hier aan de bomen waren bevestigd, het bleef moeilijk, zonder onze moderne hulp middelen zoals het Internet . Deze deelnemers (her)kenden wij echter niet o ja, slecht één van deze groep kenden wij. Na wat praten en luisteren over de achtergrond van de logo’s verder gefietst. Via Krûswei en het mooie fietspad langs De Rysloane en It Kleasterbreed op naar onze eindbestemming, de Doarpskeamer.

De ontvangst was wederom gastvrij, er was voldoende ruimte en dankzij het iets koudere weer konden we kiezen voor binnen of op het terras waar het ook leuk was ingericht, met tafels en stoelen bij kleurrijke parasols. We konden kiezen uit koffie/thee en uit verschillende soorten gebak, alles bij de deelname (drie euro) inbegrepen. Het gebak was verzorgd door De Eeterij en smaakte, net als de koffie, ons prima. Ook de deelnemers, die we hadden gesproken bij de logo’s bij de Feansterfeart, hadden de fietstocht volbracht en kwamen bij ons, aan een groter gemaakte tafel, op het terras zitten. Samen met elkaar, met een extra kopje koffie en een stuk Cheesecake (van de Eeterij) nagepraat. Onderweg elkaar gesproken en niet herkent, maar nu na deze tocht, kennis en hernieuwde kennis gemaakt met jawel, ook Drogehamsters.

Dank voor de mooie en verzorgde route, de verschillende “ontmoeting” plaatsen van de Logo’s, en de plezierige verzorging.

Quiz Vraagje:

Herkennen/weten, jullie het logo van, MEYD??